Gemeente Amersfoort

 

 

 

 

 

Vragen

 

2003, nummer 5

 

 

 

                             Reg.nr. 992479

__________________________________________________________________________________

 

VRAGEN door leden van de gemeenteraad gedaan overeenkomstig artikel 37 van het reglement van orde voor de vergaderingen van de gemeenteraad van Amersfoort en de daarop door burgemeester en wethouders gegeven antwoorden. (registratienummer 981815 , vragen nr. 5; ontvangen d.d. 6 januari 2003).

­­­­­­­­­­­­­­­­­__________________________________________________________________________________

 

 

Vragen van het raadslid ing. J. van Wegen  (BPA) inzake politiepost Amersfoort Noord.

 

Inleiding

Ongeveer twee jaar geleden is het politiebureau Noord aan de Bombardonstraat gesloten, de daar onder meer gehuisveste wijkagenten deden vanuit die locatie hun werk gericht op de wijken. Men besloot echter dit bureau te sluiten en alles samen te trekken op het hoofdbureau aan de Van Asch van Wijckstraat (centrum Amersfoort).

In het verzorgingsgebied van de politie in de noordelijke wijken, waar overigens nu al het grootste aantal burgers van Amersfoort woont, is nu geen volwaardige politiepost meer. Dit verzorgingsgebied in de noordelijke wijken omvat de wijken Schothorst, Zielhorst, Kattenbroek, Hoogland, Nieuwland en het dorp Hooglanderveen. Dus een zeer omvangrijk gebied.

Daarbij komt binnenkort de wijk Vathorst, met nog eens zo’n 25.000 inwoners, bij. De eerste bewoners wonen er al. Om vanuit het hoofdbureau deze wijken adequaat, dus binnen de wettelijk verplichte aanrijdtijd te bedienen, lijkt de BPA niet de oplossing. Ook lijkt het de BPA geen goede zaak dat al deze burgers voor belangrijke politiezaken allemaal naar het centrum moeten reizen, een afstand van 8 tot 10 kilometer.

Weliswaar heeft men een aantal jaren geleden plannen ontwikkeld voor een politiebureau in Noord (kant en klaar aanwezig op het stadhuis) en grond in Amersfoort Noord gereserveerd, maar is alles de ijskast ingegaan en de hele zaak gesloten.

 

Wat is de huidige stand van zaken?

Onlangs heeft men in het winkelcentrum Emiclaer een zg. ISA winkel officieel geopend (servicepunt van gemeente (wijkbeheer) en politie) voor het gehele verzorgingsgebied. Hier zijn servicemedewerkers van de politie aanwezig, echter zeer, zeer beperkt en zeker niet continue.

Wat kan je hier doen: aangifte van niet privacy gevoelige aangiften (diefstal of iets dergelijks).

Bij het doen van aangiften of het aangaan van een gesprek is absoluut geen sprake van privacy doordat men achter een grote winkelruit zit en alle andere bezoekers van de winkel alles in geuren en kleuren kunnen horen. De beperkt aanwezige aparte ruimten zijn slechts door dunne geluid-doorlatende wandjes gescheiden. Conclusie: wil men privé met politiemensen een gesprek aangaan waarbij echte privacy gewenst is, dan moet men aangifte doen aan het hoofdbureau (ruim 8-10 km verder). Dit geldt dus ook voor het doen van kleine aangiften buiten de bovenvermelde openingstijden van de ISA winkel. Denk hierbij eens aan ouderen, gehandicapten, maar vooral aan burgers zonder auto.

 

Overigens hebben zowel de brandweer als de ambulance wel de beschikking over een Uitruk-post in Noord omdat anders de wettelijke aanrijdtijden bij lange na niet gehaald worden.

Vragen:

1.    Herkent het college bovenstaande situatie voor de burgers in de wijken Schothorst, Zielhorst, Kattenbroek, Hoogland, Nieuwland, het dorp Hooglanderveen en Vathorst?

2.    Wil het college aangeven hoeveel burgers er NU wonen in de wijken schothorst, Zielhorst, Kattenbroek, Hoogland, Nieuwland, het dorp Hooglanderveen en Vathorst?

3.    Het aantal burgers van vraag 2, hoeveel procent is dat NU ten opzichte van het totaal aantal burgers van Amersfoort?

4.    Wil het college aangeven hoeveel burgers er over zeven jaar wonen in de wijken Schothorst, Zielhorst, Kattenbroek, Hoogland, Nieuwland, het dorp Hooglanderveen en Vathorst?

5.    Het aantal burgers van vraag 4, hoeveel procent is dat DAN ten opzichte van het totaal aantal burgers van Amersfoort?

6.    Waarom vindt het college dat de aanrijdtijden voor brandweer en ambulance wel een Uitruk-post rechtvaardigen in Noord en de aanrijdtijden van de politie niet?

7.    Waarom vindt het college dat de burgers in de wijken Schothorst, Zielhorst, Kattenbroek, Hoogland, Nieuwland, het dorp Hooglanderveen en Vathorst voor hun aangiften enz. allemaal naar het centrum moeten komen terwijl het aantal burgers in Noord een politiebureau meer dan rechtvaardigt?

8.    Indien men al plannen zou hebben voor een politiebureau in Noord heeft het college dan rekening gehouden met het reserveren van grond voor de bouw?

9.    Zo ja, waar dan, en in welke wijk?

10. Zo nee, waarom niet?

 

 

 

 

 


          Gemeente Amersfoort

 

 

__________________________________________________________________________________

 

ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d.28 januari 2003).

__________________________________________________________________________________

 

1.    In de genoemde wijken wonen nu ongeveer 60.000 inwoners.

2.    Het aantal onder 2 is ongeveer 46% van het huidige aantal inwoners.

3.    Wanneer de wijk Vathorst klaar is zullen in de genoemde wijken ongeveer 85.000 inwoners wonen.

4.    Het getal onder 4 is ongeveer 55% van het totale aantal inwoners dat Amersfoort dan telt.

5.    In tegenstelling tot brandweer en ambulance rukt de politie niet (alleen) uit vanaf een vaste locatie. Omdat er altijd politiewagens rondrijden kan de politie sneller ter plaatse zijn. De in de politieregio Utrecht door de politie gehanteerde normen voor noodhulp (in 95% van de gevallen aanwezig innen 10 minuten) worden in Amersfoort dan ook ruimschoots gehaald. Overigens bestaan hiervoor geen wettelijke normen.

6.    Concentratie op het bureau Van Asch van Wijckstraat is, met instemming van het gemeentebestuur van Amersfoort, een bewuste keuze geweest omdat daardoor een eenduidige aansturing van de politietaken en medewerkers wordt gerealiseerd, die mede leidt tot meer politiemedewerkers op straat c.q. in de wijken.
Telefonische aangifte is mogelijk, en in de toekomst zal de dienstverlening wellicht nog verbeterd worden door de mogelijkheid van elektronische aangifte waarvoor op dit moment reeds een landelijke pilot loopt.

7.    Uit het voorgaande mag blijken dat er geen plannen zijn voor een politiebureau in Noord.

8.    Zie vraag 8.

9.    Zie vraag 7.

 

 



**********************************************************************
This email and any files transmitted with it are confidential and
intended solely for the use of the individual or entity to whom they
are addressed. If you have received this email in error please notify
the system manager.

This footnote also confirms that this email message has been swept by
MIMEsweeper for the presence of computer viruses.

www.amersfoort.nl
**********************************************************************